تحولات منطقه

اصلاح لایحه سربازی اجباری از سوی حریدی‌ها در کابینه رژیم صهیونیستی در حال ایجاد موج جدیدی از اعتراضات در جامعه این رژیم است و تضاد جامعه ـ کابینه را برای نتانیاهو بیشتر کرده است و احتمالاً بر بحران‌های اجتماعی این روزهای سرزمین اشغالی خواهد افزود.

چالش سربازی اجباری در رژیم صهیونیستی با شکل‌گیری گروه‌های مخالف جدید
زمان مطالعه: ۶ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین، یکی از معضلات اساسی و جدی رژیم صهیونیستی در عرصه نظامی، خدمت سربازی اجباری است. خدمت سربازی اجباری از سوی گروه‌های مختلف، پذیرفته نشده است و براساس آماری که نهادهای رژیم صهیونیستی منتشر کرده‌اند در حال توسعه است. با توجه به ماهیت نظامی رژیم صهیونیستی و این‌که ارتش پایه تمامی نهادهای حاکمیتی این رژیم است، سربازی اجباری یکی از ارکان آن به حساب می‌آید.

از سوی دیگر، سربازی اجباری با حوادث و نگرانی‌های وجودی روبه‌رو است و در خانواده‌های مهاجران سرزمین‌های اشغالی، ایجاد بحران می‌کند. حال با مخالفت عده‌ای در رفتن به سربازی اجباری، بخشی از خانواده‌هایی که فرزندانشان را به سربازی اجباری در ارتش فرستاده‌اند، به مقابله با مسئله سربازی اجباری پرداخته‌اند.

قانون سربازی اجباری در رژیم صهیونیستی

براساس قانون سربازی اجباری که هم‌اکنون در رژیم صهیونیستی اجرا می‌شود، پسران پس از سن ۱۸سالگی باید دست‌کم ۳۲ ماه، به خدمت سربازی اجباری بروند، دختران نیز باید پس از سن ۱۸سالگی، ۲ سال را در خدمت سربازی اجباری بگذرانند. همه این سربازان پس از پایان دوران خدمت سربازی اجباری، تا سن ۴۵سالگی در نیروهای احتیاط قرار می‌گیرند و بسته به واحدهای نظامی‌شان در مواقع فوق‌العاده و جنگ فراخوان می‌شوند.

نگاهی به گروه‌هایی که در جامعه رژیم صهیونیستی به سربازی اجباری نمی‌روند:

۱. حریدی‌ها

دسته اول کسانی که از رفتن سربازی اجباری در رژیم صهیونیستی معاف هستند، طایفه‌ای از مذهبی‌های افراطی موسوم به «حریدی»‌ها هستند. این جماعت که به جزئیات دیانت یهود، توجه ویژه دارند، وظیفه یک یهودی را، قرار گرفتن در خدمت دین یهودی توصیف می‌کند، لذا آنها حضور تمام‌وقت در مدارس دینی و انجام پژوهش دینی یا اجرای مناسک را همان خدمت ملی یا «خدمت سربازی» توصیف می‌کنند،
به همین دلیل رفتن به خدمت سربازی معمول را ـ که سایر افراد برای انجام آن به پادگان‌ها می‌روند ـ از خود ساقط می‌کنند. آنها می‌گویند مطالعه تورات و آموزش دینی، همان حمایت روحی از اسرائیل است و خود را ایفاکننده نقشی بنیادین در حفظ هویت یهودی و سنت‌های دینی در جامعه رژیم صهیونیستی می‌دانند.

۲. فلسطینی‌های ساکن سرزمین‌های اشغالی ۱۹۴۸

خدمت سربازی برای فلسطینی‌های ساکن سرزمین‌های اشغالی ۱۹۴۸ ـ که تابعیت رژیم صهیونیستی را دارند ـ تا چند دهه قبل ممنوع بود، چرا که آنها را بخشی از یکی از دشمنان خود یعنی مردم فلسطین توصیف می‌کردند، اما در زمان حاضر براساس قانون خدمت سربازی، خدمت سربازی اجباری برای جوان فلسطینی ساکن سرزمین‌های ۱۹۴۸ وجود ندارد بلکه رفتن به خدمت سربازی برای آنها اختیاری است و هر کدام از آنها بخواهند می‌توانند به خدمت سربازی بروند.

میان فلسطینی‌های ساکن سرزمین‌های اشغالی ۱۹۴۸، بیشتر ساکنان موسوم به مناطق بدوی مثل نقب به خدمت سربازی می‌روند. این افراد، با اعتراض شدید جامعه فلسطینیان ساکن سرزمین‌های اشغالی روبه‌رو هستند و این اقدام آنها از سوی جامعه خیانت تلقی می‌گردد، در همین زمینه «جنبش اسلامی» در شمال فلسطین اشغالی به‌رهبری شیخ «رائد صلاح» خدمت سربازی در ارتش رژیم صهیونیستی را در یک فتوا حرام اعلام کرده است، همچنان که از خواندن نماز میت بر آنها در مساجد تابع جنبش اسلامی جلوگیری می‌کند.

۳. دروزی‌ها

سال ۱۹۵۶ میلادی، رژیم صهیونیستی طی توافقی با رهبران دروزیان در فلسطین اشغالی، با حضور اعضای این طایفه در ارتش، در مقابل دادن برخی امتیازات به دروزیان، موافقت کرد، اما بیشتر پیروان طایفه دروزی، معتقدند این توافق، در اجرا موفقیتی در بر نداشته است، به همین دلیل طی سال‌های اخیر مجموعه‌های مردمی میان دروزیان به‌وجود آمده است که جوانان طایفه دروزی را از رفتن به خدمت سربازی منع می‌کنند،
این در حالی است که خدمت سربازی برای دروزیان اجباری است و نرفتن به خدمت سربازی، تبعات حقوقی برای آنها در پی دارد. مجموعه‌های به‌وجودآمده فوق با حمایت حقوقی از جوانان دروزی که به خدمت سربازی نمی‌روند و معرفی وکلای کارکشته به آنها به جوانان دروزی کمک می‌کنند بر این مشکل فائق آیند. اقدامات این مجموعه‌ها موجب شده است میزان مخالفت با رفتن به سربازی اجباری طی سال‌های اخیر به بیش از ۶۰ درصد، افزایش یابد.

افزایش آمار مخالفت با خدمت سربازی

براساس مطالعه‌ای که دانشگاه «حیفا» در خصوص مخالفت با خدمت سربازی اجباری انجام داده است، حدود ۶۵ درصد از دروزیان از رفتن به خدمت سربازی اجباری امتناع می‌کنند، مطالعه‌ای مشابه در دانشگاه «هرتزلیا» این عدد را ۵۴ درصد ذکر می‌کند.

در آمار دیگری که کمیته نظارت بر دولت در کنست رژیم صهیونیستی در سال ۲۰۲۰ میلادی انجام داد، تعداد کسانی که از خدمت سربازی اجباری معاف می‌شوند در حال افزایش است. این عدد از ۷.۹ درصد در سال ۲۰۱۸ میلادی در سال ۲۰۲۰ به ۱۱.۹ درصد افزایش یافت و پیش‌بینی می‌شود در سال ۲۰۲۳ به رقم ۱۳ درصد برسد.

سال ۲۰۲۰ میلادی روزنامه‌های رژیم صهیونیستی از استمرار کاهش کسانی که سرباز ارتش می‌شوند خبر دادند. این رسانه‌ها اعلام کردند با وجود کاهش دسته فوق، تعداد کسانی که مایل به خدمت در بخش رایانه و اطلاعات هستند ـ به‌دلیل دوری از حضور در واحدهای رزمی ارتش ـ افزایش یافته است.

توسعه جریان‌های مردمی مخالف سربازی اجباری

به‌رغم آنکه گروه‌های مخالف سربازی اجباری در رژیم صهیونیستی، در اقلیت قرار دارند، اما جریان‌هایی بین یهودیان ساکن سرزمین‌های اشغالی به وجود آمده‌اند که از رفتن به خدمت سربازی امتناع می‌کنند. سال ۲۰۱۷، تعداد ۶۳ نفر از جوانان دختر و پسر یهودی، در نامه‌ای به «نتانیاهو»، نخست وزیر وقت رژیم صهیونیستی اعلام کردند: ما ده‌ها نفر از جوانان، این نامه را امضا می‌کنیم تا مخالفت خود را با پیوستن به ارتش اعلام کنیم، ارتشی که مجری سیاست‌های یک دولت نژادپرست است، اولیه‌ترین حقوق انسانی را نقض کرده است، برای اسرائیلی‌ها یک قانون و برای فلسطینیان ساکن سرزمین‌شان، قانون دیگری را اجرا می‌کند.

در زمان حاضر میان دروزی‌ها دو سازمان وجود دارند که از نرفتن جوانان دروزی به خدمت اجباری سربازی حمایت جدی می‌کنند. مجموعه‌های «مخالفت کن، مردمت از تو حمایت می‌کنند» و «ما محافظ سرزمین هستیم، نه حافظ مرزها» با حمایت‌های حقوقی از جوانان دروزی، میزان مخالفت با سربازی را به بالای ۶۵ درصد رسانده‌اند.

میان فلسطینیان ساکن سرزمین‌های ۱۹۴۸، نیز فتوای «جنبش اسلامی» شمال، رفتن به سربازی را از یک ناهنجاری اجتماعی به یک معصیت دینی تبدیل کرده است که منع آن بسیار قوی‌تر از ممانعت اجتماعی است، ضمن آنکه این فتوای دینی ممانعت اجتماعی را نیز به‌شدت تقویت کرده است.

در جامعه رژیم صهیونیستی نیز طی ماه‌های اخیر مسئله خدمت سربازی و سربازی نرفتن جریان‌های مذهبی مثل «حریدی‌ها» بحث‌های متعددی را به وجود آورده است و جریان‌های چپ و لیبرال این مطالبه را دنبال می‌کنند که «حریدی‌ها» نیز باید در خدمت سربازی یا خدمت مدنی حضور داشته باشند.

مجموعه‌ای از زنان یهودی ـ که فرزندانشان در آستانه رفتن به خدمت سربازی قرار دارند ـ سازمانی مردم‌نهاد را به‌وجود آورده‌اند و از این طریق در حال پی‌گیری عدم تصویب اصلاحات قانون عمومی شدن خدمت سربازی اجباری هستند.

نوک پیکان حمله این جریان، به‌سمت حریدی‌ها است و آنها خواستار خدمت سربازی حریدی‌ها شده‌اند. مجموعه‌ای از این زنان، با حضور در کنست رژیم صهیونیستی خواستار پی‌گیری درخواست خود شدند و در صفحه‌ای به‌نام «مادران در جبهه» در شبکه‌های اجتماعی اعلام کردند: ما عزیزانمان را به خطر انداختیم تا آنچه بر آن با دولت پیمان بسته بودیم اجرا شود اما اگر قرار است قانون سربازی اجباری اصلاح شود، از سربازی رفتن فرزندانمان جلوگیری خواهیم کرد.

پیگیری لایحه اصلاح قانون سربازی اجباری در کابینه رژیم صهیونیستی ـ که به‌دلیل حضور احزاب حریدی اتفاق افتاده است ـ در حال ایجاد موجی جدید علیه این کابینه است که موضوع آن سربازی اجباری است. سربازی اجباری از یک مسئله نه‌چندان مهم در حال تبدیل شدن به یک مسئله بحران‌زا است که در اعتراضات هفتگی نیز خود را نشان می‌دهد.

به‌نظر می رسد نتانیاهو باید خود را آماده یک بحران جدید کند که برای او تضاد بین جامعه و کابینه را به‌وجود آورده است. اگر نتانیاهو برای جلوگیری از فروپاشی کابینه، تصویب لایحه اصلاحات سربازی را برگزیند، جامعه را از دست خواهد داد و اگر جامعه را برگزیند، کابینه به‌سمت انحلال حرکت خواهد کرد.

منبع: خبرگزاری تسنیم

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.